Δυσφαγίες


Οι δυσφαγίες είναι διαταραχές μάσησης ή/και κατάποσης, οι οποίες  εμφανίζονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας σίτισης:
•    στοματικό στάδιο: δυσκολίες κατά το θηλασμό, δυσκολίες στη μάσηση και στην προώθηση της τροφής ή των υγρών στον φάρυγγα.
•    φαρυγγικό στάδιο: δυσκολίες  στην έναρξη της κατάποσης, κλείσιμο των αεραγωγών ώστε να μην εισέλθει τροφή ή υγρό στον αεραγωγό (εισρόφηση) .
•    οισοφαγικό στάδιο: δυσκολίες στην χαλάρωση και σύσφιξη των ανοιγμάτων στο φάρυγγα προκειμένου να προωθηθεί η τροφή στον οισοφάγο.

Στα παιδιά, ειδικά σε μικρές ηλικίες, το πρόβλημα εμφανίζεται με εκνευρισμό κατά τη διαδικασία σίτισης, η οποία διαρκεί για πάνω από μισή ώρα, τέντωμα ή ακαμψία του κορμού όταν το ταΐζουμε, επιμονή στο να μη τρώει ορισμένες τροφές ( κυρίως διαφορετικής υφής ή σκληρότητας), μεγάλη έκκριση σάλιου, τάση για βήχα ή εμετό  και δυσκολίες στο συντονισμό της αναπνοής κατά τη διάρκεια του γεύματος, ενώ πολλές φορές συνυπάρχουν βραχνή φωνή και συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μακροπρόθεσμα, τα παιδιά εμφανίζουν χαμηλό βάρος και μειωμένη ανάπτυξη , αφυδάτωση και έλλειψη βιταμινών ή άλλων στοιχείων, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο για πνιγμό από εισρόφηση αλλά και κοινωνικά προβλήματα λόγω μη συμμετοχής τους σε κοινωνικές περιστάσεις με φαγητό.

Οι δυσφαγίες οφείλονται συνήθως σε  νευρολογικές ή γαστρεντερικές διαταραχές, σε πρόωρο τοκετό με ελλιποβαρές βρέφος, σε σχιστίες, σε προβλήματα στους αεραγωγούς, σε καρδιοπάθειες ή τέλος σε  διαταραχές ανάπτυξης.

Τα θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης της παιδικής δυσφαγίας αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές του κέντρου μας,  σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών.